Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BuZ HoKeyi

2 posters

Aşağa gitmek

BuZ HoKeyi Empty BuZ HoKeyi

Mesaj  beco27 Çarş. Mayıs 12, 2010 2:31 pm

BUZ HOKEYİ

a) Pakın kasten üstüne düşen ya da pakı yerde vücuduna doğru çeken kaleci dışındaki oyuncuya bir küçük ceza verilir.
NOT: Eğer pak şut önlemek için diz çöken bir oyuncunun altına girer ya da kıyafetine takılırsa, ceza verilmemelidir. Ancak, eğer oyuncu ellerini kullanarak pakı oynanmaz hale getirirse, derhal ceza verilmelidir.

b) Bir kaleci, kale çizgisinin gerisinde ve vücudu tamamen kale sahası dışında olarak pakın üzerine düşer, yerde pakı kendine çeker, pakı tutar ya da pakı kalenin bir tarafına veya duvarların bir yerine saklayacak olursa, kendisine bir küçük ceza verilir. Yine, bir kaleci, savunma sahasındaki başlama atışı dairelerinin iki yanındaki çizgilerin ilerisinde pakın üzerine düşer ya da pakı vücuduna çekerse,aynı şekilde bir küçük ceza alır.

c) Kaleci dışında hiçbir savunma oyuncusu, kale sahasının içinde, pakın üzerine yatamaz, yerde pakı kendine çekemez veya tutamaz. Bu kuralın ihlalinde, oyun hemen durdurulur, yapan takım aleyhine penaltı atışı verilir, ancak başka ceza verilmez. Eğer bu şekilde savunma oyuncusu kale sahası içinde pakın üzerine düştüğünde o takımın kalecisi çıkarılmışsa, hakem derhal karşı takım lehine gol kararı verir.
NOT: Bu kural şöyle yorumlanmalıdır: Pakın üzerine düşme, kale sahası içinde olursa penaltı, dışında olursa kural 611(a)'ya göre bir küçük ceza ile cezalandırılmalıdır.

Yumruklaşma ve sertlik:

a) Yumruklaşma başlatan herhangi bir oyuncuya maç cezası verilir.

b) Yumruk yiyen ve karşılık veren ya da vermeye kalkan oyuncuya bir küçük ceza verilir. Ancak, karşılık vermeyi sürdürürse, hakemin takdirine göre, çift küçük, büyük ya da maç cezası verilebilir.

NOT 1: Bu kuralın amacı, hakemin, kavgayı başlatanın veya karşılık verenin saldırgan olması halinde, maç cezası vermesidir.

NOT 2: Hakemin bu kuralla ilgili ceza vermekte, çok geniş bir esnekliği vardır. Bu esneklik hakeme, kavgaya karışan oyuncuların, açık sorumluluk farklılıklarını ayırdedip, bu farklara göre ceza verebilmesini sağlamak için verilmiştir. Hakeme verilmiş olan bu yetki gerçekçi bir şekilde uygulanmalıdır.

c) Gereksiz sertlik yapan bir oyuncuya, hakemin takdirine göre, bir küçük, iki küçük veya bir büyük ceza verilir.

Bu durumda hakem bir büyük ceza vermişse, o oyuncu otomatik olarak bir de oyun kötü davranış cezası alır.

d) Buz dışında yumruklaşan oyunculara bir kötü davranış veya oyun kötü davranış cezası verilir. Eğer bunlardan biri buzda, diğeri de buz dışındaysa, her ikisi de buzda kabul edilir ve cezalar bu kuralın (a) ve (b) maddelerine göre verilir.

e) Sürmekte olan bir kavgaya ilk karışan oyuncu veya kaleciye oyun kötü davranış cezası verilir. Bu ceza aynı olayda alınabilecek diğer cezalara ek olarak verilir.

NOT: Bu kuralın uygulamasının iyi anlaşılması açısından, bir durumun kavga olarak kabul edilmesi için en az bir ceza (küçük ya da büyük) verilmiş olmalıdır. Ancak, ceza verilmiş olması da kavga olduğu anlamına gelmez; bu hakemin takdirine kalmıştır.

f) Bir kavga veya yumruklaşma sırasında herhangi bir oyuncu kasten eldiven(ler)ini çıkarırsa, bu oyuncu eğer zaten oyun kötü davranış veya maç cezası almamışsa, kötü davranış cezası verilmelidir.



gol ve asist:
NOT: (IIHF “A” grup (pool) şampiyonaları dışında) gol ve asist kararı vermek hakemin sorumluluğundadır ve bu bakımdan kararları kesin ve sondur. Bu ödüller, bu kurallar çerçevesinde verilir ve tutulur. Bu bakımdan, hakemler bu kuralın bütün yönlerini çok iyi anlamalı ve bilmelidirler. Hakem, bu kararları verirken, ödülü etkileyecek her hareketin değerlendirmesini yapmalı ve kararını tam bir tarafsızlık içinde vermelidir.

Golün verilmesinde belirgin bir hata yapılıp bunun anons edilmesi halinde, bu derhal düzeltilmelidir. Ancak hakem oyun raporunu imzaladıktan sonra herhangi bir değişiklik yapılamaz.

a) Gol, bir hücum oyuncusunun sopasından çıkan pakın, kale direkleri arasından ve kale çizgisini tam olarak geçmesi ile olur.

b) Gol, bir savunma oyuncusunun paka herhangi bir şekilde vurması ile de olur, ancak, gol atmış olarak, pakla son oynamış olan hücum oyuncusu kabul edilir ve asist verilmez.

c) Eğer hücum oyuncusu paka ayağıyla vurur ve pak bir savunma oyuncusuna çarpıp yön değiştirerek kaleye girerse, gol sayılmaz. Bir hücum veya savunma oyuncusunun patenine çarpıp yön değiştiren pak kaleye girerse, gol geçerlidir.

d) Hücum oyuncusunun vurduğu şut, kendi arkadaşının herhangi bir yerine çarpıp yön değiştirerek kaleye girerse gol sayılır ve üzerinde pak seken oyuncuya verilir. Ancak, pak kaleye doğru tekmelenmiş, atılmış ya da sopa dışında bir unsurla kaleye yönlendirilmişse, gol olmaz.

e) Pak herhangi bir hakeme çarparak kaleye girerse, gol olmaz.

f) Eğer bir oyuncu, kurallar içinde pakı sürerek kale sahasına girer ve pakı kaybeder ama bir başka arkadaşı pakı kaleye sokarsa, gol sayılır.

g) Pak kale sahasının içinde değilse, hiçbir hücum oyuncusu kale sahasının içinde veya kale sahası çizgisi üzerinde duramaz veya sopasını bu sahanın içine sokamaz. Eğer, bu durumlardan biri varsa, pakın kaleye girmesi ile gol olmaz (bu kuralın (h) bendindeki durum dışında) ve oyuna tarafsız sahada, bu kuralı ihlal eden takımın hücum sahasına en yakın başlama noktalarından birinde başlanır.

h) Eğer bir hücum oyuncusu, bir savunma oyuncusu tarafından itilerek kale sahasına sokulursa ve bu arada takımı gol atarsa, bu gol sayılır. Ancak, hakemin kanısına göre, bu oyuncunun itilmeden sonra, kale sahasından çıkmak için yeterli zamanı olmuş ve o çıkmamışsa, gol sayılmaz.

i) Eğer hücum oyuncusu pakı tekmeler veya sopasıyla havada vurur ve pak başka bir oyuncuya, oyuncunun sopasına, kaleciye, hakeme çarparak kaleye girerse gol olmaz. Yukarıdaki kurallar dışında atılan gol geçerli olmaz. Pakın ağlarla buluştuğu veya kale çizgisini geçtiği sırada, ağ kaleye bağlı olduğu kancalardan çıkmışsa ve/veya ağların dip kısmı ile zemin arasında açıklık varsa gol olmaz.

NOT: Gol hükmü ile oyun yeniden başlatıldıktan sonra gol geçersiz sayılamaz.

j) Kayıtlarda gol attığı belirtilen oyuncu, pakı kalenin içine sokan oyuncudur. Her gol oyuncunun kaydına bir puan olarak geçer.

k) Bir oyuncu gol atınca, golden hemen önce, ona bu golü atmasında yardımı olan en çok iki oyuncuya asist (=yardım) yaptı kaydı verilir. Her asist bir puan olarak o oyuncunun kaydına geçer. Kaleciden seken pakla gol atılmışsa, buna en çok bir asist verilebilir.

l) Bir gol, sadece bir oyuncunun adına kaydedilir.

m) Sayı kağıdında kaydı olmayan bir oyuncu bir gol atarsa veya bir asist yaparsa, gol sayılmaz, oyuncu oyundan atılır ama ceza verilmez.

n) Eğer mevcutsa, bir video vasıtasıyla gol olup olmadığına bakılabilir. Hakem, kendi inisiyatifi ile, video tekrarını isteyip ona göre karar verebilir. (Kural 509)

--------------------------------------------------------------------------------
[c]: Buz Sporları - Buz Hokeyi Kuralları 2 By: pembeji Date: 08 January 2007, 22:55:51


pakla elle oynama:
a) Kaleci dışında hiçbir oyuncu elini pakın üzerine koyamaz.

b) Kaleci de şunları yapamaz:

1. Pakın üzerine 3 (üç) saniyeden fazla veya, hakemin kanısınca, herhangi bir şekilde oyun durmasına sebebiyet verecek şekilde kapanamaz.

2. İlk olarak bir takım arkadaşı oynayacak şekilde, pakı karşı takımın kalesi yönünde fırlatamaz.

3. Pakı, koruma yastıklarının içine veya kale ağının üzerine atamaz.

NOT: Bu kuralın amacı, kalecinin oyunu gereksiz yere durdurmasını önleyip yaparsa cezalandırmaktır
c) Bu kuralın ihlalinde bir küçük ceza verilir.

d) Kaleci dışında hiçbir savunma oyuncusu, pakı buzdan eliyle alamaz. Bu kuralı ihlal eden oyuncuya bir küçük ceza verilir. Eğer oyuncu pakı kaleci sahası içinde tutarsa, karşı takım lehine penaltı verilir.

e) Bir oyuncu pakı havada açık eliyle durdurur veya tokatlarsa veya buz üzerinde iterse bu tutma sayılmaz ve oyun durdurulmaz. Ancak hakem bu oyuncunun pakı tarafsız sahada veya hücum sahasında bir arkadaşına kasten attığı görüşündeyse, oyunu durdurup, ihlalin yapıldığı yerdeki başlama noktasından oyunu tekrar başlatır. Eğer bu el pası bir hücum oyuncusu tarafından hücum sahasında olmuşsa, oyuna o hücum sahasının dışında, tarafsız sahadaki en yakın başlama noktasından başlanır. Eğer el pası ,bir oyuncu tarafından kendi savunma sahasında başlatılmışsa, pas atılan oyuncu ve pak savunma sahasını terk etmeden el pası tamamlandığı takdirde oyun durdurulmaz.

NOT: Bu kuraldan amaç, oyunun sürekliliğini sağlamak olup, hakem, pakı eliyle arkadaşı yönüne eliyle atan oyuncunun kasıtlı davrandığına inanmadıkça oyunu durdurmamalıdır.

Başlama atışı, ihlali yapan takıma en az avantaj sağlayan noktadan yapılır.
Tokatlandıktan sonra, buzda kaleci de dahil herhangi bir oyuncuya veya sopasına, veya hakeme çarparak pak kaleye girerse, gol sayılmaz.



yüksek sopa:
a) Sopanın omuz yüksekliğinden yukarıda taşınması yasaktır. Bunu yapan oyuncuya hakemin takdirine göre bir küçük veya bir büyük ceza verilebilir. Bu kurala göre bir büyük ceza alan oyuncuya bir de oyun kötü davranış cezası verilmelidir.

b) Bir hücum oyuncusunun, kalenin üst direğinden daha yukarıdaki paka sopasıyla vurmasıyla atılan gol sayılmaz. Başlama atışı, bu yüksek sopayı yapan oyuncunun savunma sahasındaki başlama noktalarından birinde yapılır. Eğer pak bir savunma oyuncusunun yüksek sopasına çarpıp kaleye girmişse, gol olur.

c) Yüksek sopa taşıyan ya da tutan bir oyuncu, bu hareketiyle rakibi yaralarsa, hakemin bir büyük ceza ve oyun kötü davranış cezası vermekten başka seçeneği kalmaz.

Ancak, yaralanmanın kazara olduğu kanısı hakim olursa, iki küçük ceza verilir.

d) Paka omuz hizasından yüksekte vurmak yasaktır ve yapıldığında oyun hemen durdurularak, ihlali yapan takımın kalesine en yakın iki noktadan birinden başlatılır. Ancak:

1. Eğer, pak bir rakibe doğru gitmişse oyun devam eder.

2. Eğer bir savunma oyuncusu paka yüksek sopa yaparken pak kendi kalesine girerse, gol verilir.

NOT: “d-1”de olduğu gibi pak bir rakibe giderse, hakem “wash-out” işareti yapar, aksi halde oyunu durdurur.

rakibi tutmak:
a) Rakibini eliyle, sopasıyla veya başka bir şekilde tutan oyuncuya bir küçük ceza verilir.

b) Rakibinin kaskını veya yüz kafesini tutan veya saçını çeken oyuncuya bir küçük veya büyük ceza ve bir kötü davranış cezası verilir.

c) Rakibinin sopasını eliyle ya da başka bir şekilde tutan oyuncuya bir küçük ceza verilir. Bu ceza “rakibin sopasını tutma” olarak salona anons edilir.

kanca takmak (hookıng):
a) Sopasını kanca olarak kullanıp rakibinin ilerlemesini engelleyen ya da engellemeye çalışan oyuncuya bir küçük ceza verilir.

b) Kanca takarak rakibi yaralayan oyuncuya bir büyük ceza verilir.

c) Bir oyuncu, kendi savunma sahasının dışında, pak tam olarak kontrolündeyken ve kaleci ile arasında başka hiçbir oyuncu yokken, arkadan kanca takılarak veya başka bir şekilde faule maruz kalır ve böylece bir gol şansı kaçırırsa, bu faulü yapan takım aleyhine bir penaltı atışı verilir. Ancak hakemin, pak hücum takımının kontrolünden çıkıp savunma takımına geçene kadar oyunu durdurmaması gerekir.

NOT: Bundan amaç, arkadan yapılan herhangi bir faulle kaçırılan sayı şansını sonuna kadar sürdürmektir.

Pak kontrolünden kasıt, paka sopa ile sürekli yön verilebilmesidir. Eğer pak sürülürken, paka başka bir oyuncu tarafından sopayla veya başka bir malzemeyle dokunulursa, veya pak kaleye çarpar veya serbest kalırsa, o oyuncunun artık pakı kontrol ettiği düşünülemez.

d) Eğer, karşı takım kalecisini çıkarıp yerine bir oyuncusunu almışsa, bu takıma karşı oynayan bir oyuncu, kendi savunma sahası dışında ve pak tam olarak kontrolündeyken kale ile arasında başka hiç bir engel yokken arkadan kanca takılarak ya da başka bir faulle durdurulursa ve böylece sayı yapma şansı ortadan kalkmışsa, hakem derhal oyunu durdurarak faulü yapan takım aleyhine gol kararı verir.

NOT: Bu kuralın (c) ve (d) bendinde belirleyici faktör, pakın yeridir. (c) bendine göre penaltı (d) bendine göre gol sayılabilmesi için, pak tamamen savunma çizgisini (mavi çizgiyi) geçmiş olmalıdır.

pakın dondurulması (ICIng the puck):
a) Bu kurala göre, orta çizgi sahayı ikiye böler. Eğer, karşı takıma sayıca üstün ya da eşit bir takımın oyuncusu, bu çizginin kendi tarafındaki yarısından şut çekerek, tokatlayarak veya yönünü değiştirerek pakı karşı kalenin çizgisinin gerisine atarsa, oyun durdurulur; ve oyuna paka vuran takımın, paka en son dokunduğu noktaya en yakın uç saha başlama noktasından başlanır. Ama eğer vuruş gol olmuşsa, gol kararı verilir.

Yine bu kuralın uygulanmasında dikkat edilmesi gereken husus, pakın şutu atan takım tarafından en son nerede oynandığıdır.

NOT 1: Eğer paka sahip olmayan tarafın yaptığı bir faulün gecikmiş düdüğünden evvel, paka sahip olan taraf pakı buzlarsa, oyunun durmasından sonraki başlama, buzlanmayı yapan tarafın savunma sahasının önünde, tarafsız sahadaki başlama noktalarından birinde olur.

NOT 2: Eğer bir takım, aldığı bir cezadan dolayı “kısa”ysa ve ceza bitmek üzereyse, paka vurulduğu anda, vuran takım hala sayıca karşı takımdan azsa buzlanma çalınmaz. Paka vurulduğu sırada cezalı oyuncunun cezası bitmiş olup da, buzlanmanın olmasını sağlamak için ceza sırasından çıkmamış olması, bu kararı değiştirmez.

NOT 3: Şut çekildikten sonra, pak diğer yarı sahada bir rakibin sopa veya vücudundan sekerse, buzlanma olmaz.

NOT 4: Bu bölümün paka elle vurularak buzlanma yapılması ile ilgili maddelerine karşın 614(e) pakla elle oynama kuralının en son paragrafı geçerlidir ve kaleci olsun olmasın, paka elle vurularak rakip kaleye gol atılamaz.

NOT 5: Eğer bir çizgi hakemi açık ama temiz (hücum henüz pakla oynamamış) bir ofsayt için yavaş bir düdük çalmışsa [kural 624(d)] ve savunmadaki oyuncu buzlanma olacak şekilde pakı karşı kale çizgisinin gerisine vurursa, ofsayt kararı iptal edilir ve buzlanma kararı verilir.

b) Eğer buzlanma olacak atışı, sayıca az bir takım yaparsa, buzlanma olmaz ve oyun sürdürülür.

c) Ancak, eğer pak başlama atışına katılan iki oyuncudan biri tarafından doğrudan doğruya buzun öbür tarafındaki kale çizgisinin arkasına vurulursa, bu buzlanma olarak düşünülmez.

d) Eğer çizgi hakeminin kanısınca, pakın, kaleci dışında bir karşı takım oyuncusu tarafından kale çizgisini geçmeden önce oynanma şansı varken oynanmamışsa, buzlanma çalınmaz ve oyun sürer.

NOT: Bu bölümün amacı oyunun sürekliliğini sağlamak olup, hem hakem hem çizgi hakemleri, bu sonuca yönelik davranmalıdırlar.

e) Eğer pak, karşı kale çizgisini geçmeden evvel, karşı takımdan bir oyuncunun bir yerine, patenine ya da sopasına çarparsa veya kale sahasının herhangi bir yerinden geçerse; veya kale çizgisini geçmeden önce kalecinin bir yerine, sopasına ya da patenlerine değerse, yine buzlanma olmaz ve oyun sürdürülür.

f) Eğer çizgi hakemlerinden biri (takımlardan birinin kısa olduğunu göz önünde bulundurmadan) hatalı buzlanma düdüğü çalarsa, oyuna orta noktadan başlanır.

engelleme(ınterference):
a) Paksız bir rakibi engelleyen veya rakibinin elindeki sopaya vurarak elinden düşüren veya buza sopası ya da başka bir malzemesi düşmüş bir rakibin bunu buzdan almasına engel olan veya pakla ilerleyen bir rakip oyuncuya doğru, onun dikkatinin dağılmasına sebep olabilecek şekilde kırık bir sopa, başka bir pak ya da benzeri buz üzerindeki herhangi başka bir döküntüye vuran ya da tepen oyuncuya, engelleme yaptı gerekçesiyle bir küçük ceza verilir.(Kural 633(a) Sopa Fırlatma'ya da bakınız)

NOT 1: Paka son dokunan oyuncu -kaleci dışında-, paka sahip olduğu kabul edilecek oyuncudur. Hakemin engellemeyi kimin yaptığına iyi bakması gerekir. Genellikle engellemeye hücum oyuncuları neden olurlar. Çünkü savunma oyuncularının “kendi bölgelerini savunmak” ve hücum oyuncularını “gölgelemek” görevleri vardır. Paka sahip olan tarafın, pakla giden arkadaşlarına yol açmak için kasıtlı engelleme yapmalarına izin verilmemelidir.

NOT 2: Hakemlerin dikkati şu üç tip hücum engellemesi üzerinde toplanmalıdır:

1. Savunma takımı pakı kazandığında, takımın diğer oyuncuları, pakı almış olan arkadaşlarına yapılacak şarjları önleyecek şekilde bir koruma kalkanı oluşturduklarında,

2. Bir başlama atışından sonra, başlama atışındaki oyuncu karşısındaki paka sahip olmayan rakip oyuncuyu engellediğinde,

3. Pakı süren bir oyuncu, pakı durdurarak sanki rakibe kaptırmış gibi pas (drop pass) verdikten sonra rakip oyuncuya bindirmek amacıyla kaymaya devam ettiğinde.

Savunma engellemesi, paka sahip olmayan rakibe yapılan engellemedir.

b) Oturma veya ceza sıralarında oturduğu sırada, oyun devam ederken sopası ya da vücuduyla pakı ya da rakip takımdan bir oyuncunun serbest hareket etmesini engelleyen bir oyuncuya bir küçük ceza verilir.

c) Eğer bir oyuncu kasten rakip kale sahasında durursa, hakem oyunu durdurur ve oyun tarafsız sahada başlar. Eğer bir oyuncu, rakip kaleci kendi kale sahası içindeyken, sopası ya da vücuduyla onu engellerse ve ya hareketlerini kısıtlarsa bu engelleme sayılır ve kendisine bir küçük ceza verilir.

d) Eğer bir takım kalecisini buzdan çıkarmışken, buz dışındaki başka bir oyuncusu,(çıkmış olan kalecisi veya bir yöneticisi de dahil) pakın ya da rakip oyuncuların hareketlerini sopaları, vücutları ya da herhangi başka bir şeyle engellerlerse, hakem derhal oyunu durdurur ve bu hareketi yapan taraf aleyhine bir gol verir.
beco27
beco27
Mareşal
Mareşal

Erkek Terazi Mesaj Sayısı : 12
Kayıt tarihi : 03/05/10
Nerden : SaMsUn-emoca yazma la :D
Lakap : ¬¬BeCoO¬¬

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

BuZ HoKeyi Empty Geri: BuZ HoKeyi

Mesaj  Culture Shock Paz Mayıs 16, 2010 9:12 am

ibretlik bir paylaşım olmuş Very Happy
Culture Shock
Culture Shock
Kurucu & Yönetici
Kurucu & Yönetici

Erkek Aslan Mesaj Sayısı : 2003
Kayıt tarihi : 01/05/10
Nerden : Samsun
İş/Hobiler : Masa Tenisi, İddaa, Futbol vb..
Lakap : Fighting Machine

http://cultureshock.bossforum.biz

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz